Zajęcia edukacyjne „Myśliwi w gospodarce łowieckiej – aspekty kulinarne dziczyzny”

24 września 2024 r. na zaproszenie Dyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego w Tczewie Pana Marka Burzyńskiego oraz nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Pani Joanny Orczyk, kol. Tomasz Kozłowski, członek Wojskowego Koła Łowieckiego nr 259 Bażant w Malborku, przeprowadził zajęcia edukacyjne dla uczniów klas drugich kierunku gastronomia. Zaprezentował i omówił podstawowe informacje dotyczące zwierzyny płowej oraz czarnej a także dzikiego ptactwa, między innymi dzikich kaczek, gęsi i bażanta. Przedstawił i omówił walory kulinarne dziczyzny. W szczególności na co należy zwrócić uwagę przed rozbiorem mięsa oraz jakie choroby mogą występować u zwierząt oraz ptactwa dziko żyjących.
Uczniowie zdobyli wiedzę na temat dziczyzny, jak ją przyrządzać, a przede wszystkim jak ją przygotować, aby dania były smaczne.

Kol. Tomasz omówił również znaczenie myśliwych w gospodarce łowieckiej i obalił wiele mitów związanych z łowiectwem w części przeznaczonej na zadawanie pytań i dyskusję. Zajęcia odbyły się w miłej atmosferze a uczniowie oprócz wiedzy praktycznej o zwierzętach dziko żyjących i ich wykorzystaniu w gastronomii mogli dowiedzieć się o tym jak myśliwi dbają o ekosystem w naszym kraju i dobrostan zwierzyny.

Tekst i fotografie: Joanna Orczyk

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱